Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ελευθερία στην επιλογή


Η ελευθέρα βούληση είναι μία αιωνία αρχή

  • Εάν κάποιος σας ερωτούσε γιατί είναι σημαντικό να έχουμε ελευθέρα βούληση, τι θα λέγατε;
«Μπορείς να διαλέξεις μόνος σου, γιατί δίνεται προς εσένα» (Μωυσή 3:17).
Ο Θεός μάς έχει πει μέσω των προφητών Του ότι είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε μεταξύ του καλού και του κακού. Μπορούμε να επιλέξουμε ελευθερία και αιωνία ζωή, ακολουθώντας τον Ιησού Χριστό. Είμαστε επίσης ελεύθεροι να επιλέξουμε αιχμαλωσία και θάνατο, ακολουθώντας τον Σατανά. (Βλέπε  Νεφί Β΄ 2:27.) Το δικαίωμα να επιλέγουμε μεταξύ του καλού και του κακού και να ενεργούμε αφ’ εαυτού μας ονομάζεται ελευθέρα βούληση.
Στην προγήινη ζωή μας είχαμε ηθική ελευθέρα βούληση. Ένας σκοπός της επίγειας ζωής είναι να δείξουμε ποιες επιλογές θα κάνουμε (βλέπε  Νεφί Β΄ 2:15–16). Εάν εξαναγκαζόμασταν να επιλέξουμε το σωστό, δεν θα ήμαστε εις θέσιν να δείξουμε τι θα επιλέγαμε για τον εαυτόν μας. Επίσης, είμαστε ευτυχέστεροι κάνοντας πράγματα, όταν έχουμε κάνει τις δικές μας επιλογές.
Η ελευθέρα βούληση ήταν ένα από τα πρωτεύοντα θέματα που προέκυψαν στο προγήινο συμβούλιο στον ουρανό. Ήταν μία από τις κύριες αιτίες διαμάχης μεταξύ των οπαδών του Χριστού και των οπαδών του Σατανά. Ο Σατανάς είπε: «Ιδές, εδώ είμαι εγώ, στείλε εμένα, εγώ θα είμαι ο γιος σου, και εγώ θα λυτρώσω όλη την ανθρωπότητα, ώστε να μη χαθεί ούτε μια ψυχή, και πράγματι θα το κάνω. Γι’ αυτό δώσε μου τη δόξα σου» (Μωυσή 4:1). Λέγοντας αυτό, «επαναστάτησε εναντίον [του Θεού], και επιδίωξε να καταστρέψει την ελευθεροβουλία του ανθρώπου» (Μωυσή 4:3). Η προσφορά του απερρίφθη και εξεδιώχθη από τους ουρανούς με τους οπαδούς του (βλέπε Δ&Δ 29:36–37).

Η ελευθέρα βούληση αποτελεί απαραίτητο μέρος του σχεδίου σωτηρίας

Η ελευθέρα βούληση καθιστά τη ζωή μας επί γης μία περίοδο δοκιμασίας. Όταν σχεδίαζε τη θνητή δημιουργία των τέκνων Του, ο Θεός είπε: «Και να τους δοκιμάσουμε με αυτό, για να δούμε αν θα κάνουν όλα όσα ο Κύριος ο Θεός τους τούς προστάξει» (Αβραάμ 3:25). Χωρίς τη δωρεά της ελευθέρας βουλήσεως, δεν θα ήμαστε εις θέσιν να δείξουμε στον Επουράνιο Πατέρα μας εάν θα κάναμε όλα όσα μας προσέταξε Εκείνος. Επειδή είμαστε εις θέσιν να επιλέγουμε, είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας (βλέπε Ήλαμαν 14:30–31).
Όταν επιλέγουμε να ζούμε σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού για μας, η ελευθέρα βούλησή μας ενδυναμώνεται. Οι σωστές επιλογές αυξάνουν τη δύναμή μας να κάνουμε περισσότερες σωστές επιλογές.
Καθώς υπακούμε καθεμία από τις εντολές του Πατρός μας, αναπτυσσόμαστε σε σοφία και δύναμη χαρακτήρος. Η πίστη μας αυξάνει. Το ευρίσκουμε ευκολότερο να κάνουμε σωστές επιλογές.
Αρχίσαμε να κάνουμε επιλογές ως παιδιά-πνεύματα στην παρουσία του Επουράνιου Πατρός μας. Οι επιλογές μας εκεί μας έκαναν άξιους να έλθουμε στη γη. Ο Επουράνιος Πατέρας μας θέλει να αναπτυχθούμε σε πίστη, δύναμη, γνώση, σοφία και όλα τα άλλα καλά πράγματα. Εάν τηρούμε τις εντολές Του και κάνουμε σωστές επιλογές, θα μάθουμε και θα κατανοήσουμε. Θα γίνουμε σαν Εκείνον. (Βλέπε Δ&Δ 93:28.)
  • Πώς το να κάνουμε σωστές επιλογές μάς βοηθά να κάνουμε περισσότερες σωστές επιλογές;

Η ελευθέρα βούληση απαιτεί την ύπαρξη μίας επιλογής

  • Γιατί είναι απαραίτητη η αντίθεση;
Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τη χρηστότητα παρά μόνον αν τεθούν ενώπιόν μας τα αντίθετα, δηλαδή καλό και κακό. Ο Λεχί, ένας σπουδαίος προφήτης από το Βιβλίο του Μόρμον, είπε στον υιό του Ιακώβ ότι προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αιώνιοι σκοποί του Θεού, πρέπει να υπάρχει «αντίθεση σε όλα τα πράγματα. Αν δεν ήταν έτσι… η δικαιοσύνη δεν θα μπορούσε να υπάρξει, ούτε η κακία, ούτε η αγιοσύνη ή η αθλιότητα, ούτε το καλό ή το κακό» ( Νεφί Β΄ 2:11).
Ο Θεός επιτρέπει στον Σατανά να αντιτίθεται στο καλό. Ο Θεός είπε περί του Σατανά:
«Έκανα ώστε αυτός να ριχτεί κάτω.
»Και αυτός έγινε Σατανάς, μάλιστα, δηλαδή διάβολος, ο πατέρας κάθε ψέματος, να παραπλανεί και να τυφλώνει τους ανθρώπους, και να τους σέρνει αιχμαλώτους, κατά το θέλημά του, και μάλιστα όλους όσοι δεν ήθελαν να υπακούσουν στη φωνή μου» (Μωυσή 4:3–4).
Ο Σατανάς κάνει όλα όσα μπορεί για να καταστρέψει το έργο του Θεού. Επιζητεί «την αθλιότητα όλου του ανθρώπινου γένους. …Γυρεύει όλοι οι άνθρωποι να είναι γεμάτοι αθλιότητα όπως αυτός ο ίδιος» ( Νεφί Β΄ 2:18, 27). Δεν μας αγαπά. Δεν θέλει τίποτε καλό για μας (βλέπε Μορόνι 7:17). Δεν θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι. Θέλει να μας κάνει δούλους του. Χρησιμοποιεί πολλά προσωπεία, προκειμένου να μας υποδουλώσει.
Όταν ακολουθούμε τους πειρασμούς του Σατανά, περιορίζουμε τις επιλογές μας. Το κάτωθι παράδειγμα καταδεικνύει πώς λειτουργεί. Φαντασθείτε ότι βλέπετε μία πινακίδα στην παραλία που λέγει: «Κίνδυνος—δίνη. Δεν επιτρέπεται η κολύμβηση εδώ». Ενδεχομένως να σκεφθούμε ότι είναι ένας περιορισμός. Όμως είναι; Έχουμε ακόμη πολλές επιλογές. Είμαστε ελεύθεροι να κολυμβήσουμε κάπου αλλού. Είμαστε ελεύθεροι να περιπατήσουμε κατά μήκος της ακρογιαλιάς και να μαζέψουμε κοχύλια. Είμαστε ελεύθεροι να παρακολουθήσουμε το ηλιοβασίλεμα. Είμαστε ελεύθεροι να πάμε σπίτι. Είμαστε επίσης ελεύθεροι να αγνοήσουμε την πινακίδα και να κολυμβήσουμε στο επικίνδυνο μέρος. Όμως μόλις μας αρπάξει η δίνη και βρεθούμε κάτω από το νερό, έχουμε πολύ λίγες επιλογές. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να διαφύγουμε ή μπορούμε να φωνάξουμε βοήθεια, αλλά μπορεί να πνιγούμε.
Για διδασκάλους: Μία απλή φωτογραφία μπορεί να βοηθήσει τους μαθητευομένους να επικεντρώσουν την προσοχή τους. Εάν συζητείτε την αναλογία μίας προειδοποιητικής πινακίδος όπως παρουσιάζεται σε αυτό το κεφάλαιο, μπορείτε, εάν θέλετε, να κάνετε μία ζωγραφιά μίας τέτοιας πινακίδος στον πίνακα ή σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί.
Μολονότι είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε την πορεία των πράξεών μας, δεν είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Οι συνέπειες, είτε καλές είτε κακές, ακολουθούν ως φυσικό αποτέλεσμα οιασδήποτε επιλογής κάνουμε (βλέπε Προς Γαλάτες 6:7, Αποκάλυψη 22:12).
Ο Επουράνιος Πατέρας μάς έχει πει πώς να διαφύγουμε την αιχμαλωσία του Σατανά. Πρέπει πάντοτε να προσέχουμε και να προσευχόμαστε, ζητώντας από τον Θεό να μας βοηθήσει να αντισταθούμε στους πειρασμούς του Σατανά (βλέπε  Νεφί Γ΄ 18:15). Ο Επουράνιος Πατέρας δεν θα μας επιτρέψει να μπούμε σε πειρασμό πέραν της δυνάμεώς μας να αντισταθούμε (βλέπε  Προς Κορινθίους Α΄ 10:13, Άλμα 13:28).
Οι εντολές του Θεού μάς οδηγούν μακριά από τον κίνδυνο και προς την αιωνία ζωή. Κάνοντας σοφές επιλογές, θα κερδίσουμε την υπερύψωση, θα προοδεύουμε αιωνίως και θα απολαμβάνουμε τέλεια ευδαιμονία (βλέπε  Νεφί Β΄ 2:27–28).
  • Ποια είναι ορισμένα παραδείγματα πράξεων που περιορίζουν τις επιλογές μας; Ποια είναι ορισμένα παραδείγματα πράξεων που μας δίδουν περισσότερη ελευθερία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου