Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Το Θαυμάσιο Δώρο της Ελεύθερης Βούλησης


1, 2. Ποιο θαυμάσιο δώρο αποτελεί μέρος της φύσης μας;
ΓΙΑ να καταλάβουμε γιατί ο Θεός έχει επιτρέψει τα παθήματα και τι θα κάνει σχετικά με αυτά, χρειάζεται να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μας έφτιαξε. Δεν μας δημιούργησε απλώς με ένα σώμα κι έναν εγκέφαλο. Μας δημιούργησε με ειδικές διανοητικές και συναισθηματικές ιδιότητες επίσης.
2 Ένα βασικό μέρος της διανοητικής και συναισθηματικής μας φύσης είναι η ελεύθερη βούληση. Ναι, ο Θεός εμφύτεψε μέσα μας την ικανότητα για ελευθερία εκλογής. Αυτό ήταν πράγματι ένα θαυμάσιο δώρο από αυτόν.
Πώς Είμαστε Φτιαγμένοι
3-5. Γιατί εκτιμούμε το γεγονός ότι έχουμε ελεύθερη βούληση;
3 Ας εξετάσουμε πώς συνδέεται η ελεύθερη βούληση με το γεγονός ότι ο Θεός επέτρεψε τα παθήματα. Κατ’ αρχάς, σκεφτείτε το εξής: Σας αρέσει να έχετε την ελευθερία να διαλέγετε τι θα κάνετε και τι θα πείτε, τι θα φάτε και τι θα φορέσετε, τι είδους εργασία θα κάνετε, και πού και πώς θα ζείτε; Ή θα θέλατε να σας υπαγορεύει κάποιος άλλος την κάθε λέξη και πράξη σας κάθε στιγμή στη ζωή σας;
4 Κανένα φυσιολογικό άτομο δεν θέλει να του αφαιρούν με τόσο απόλυτο τρόπο τον έλεγχο της ζωής του. Γιατί όχι; Λόγω του τρόπου με τον οποίο μας έφτιαξε ο Θεός. Η Αγία Γραφή μάς λέει ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο κατά τη δική του ‘εικόνα και ομοίωση’, και μια από τις ιδιότητες που έχει ο Θεός είναι η ελευθερία εκλογής. (Γένεσις 1:26· Δευτερονόμιον 7:6) Όταν δημιούργησε τον άνθρωπο, του έδωσε την ίδια αυτή θαυμάσια ιδιότητα—το δώρο της ελεύθερης βούλησης. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η υποδούλωση σε καταπιεστικούς κυβερνήτες μάς είναι αποκρουστική.
5 Επομένως, η επιθυμία για ελευθερία δεν είναι τυχαία, επειδή ο Θεός είναι Θεός ελευθερίας. Η Αγία Γραφή λέει: ‘Όπου είναι το Πνεύμα του Ιεχωβά, εκεί ελευθερία’. (2 Κορινθίους 3:17) Έτσι, ο Θεός μάς έδωσε την ελεύθερη βούληση ως στοιχείο της ίδιας μας της φύσης. Επειδή γνώριζε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούσαν η διάνοια και τα συναισθήματά μας, γνώριζε ότι θα ήμασταν πλήρως ευτυχισμένοι αν είχαμε ελεύθερη βούληση.
6. Με ποιον τρόπο δημιούργησε ο Θεός τον εγκέφαλό μας ώστε να εργάζεται σε αρμονία με την ελεύθερη βούληση;
6 Μαζί με το δώρο της ελεύθερης βούλησης, ο Θεός μας έδωσε την ικανότητα να σκεφτόμαστε, να σταθμίζουμε τα ζητήματα, να παίρνουμε αποφάσεις και να διακρίνουμε το σωστό από το λάθος. (Εβραίους 5:14, ΜΝΚ) Συνεπώς, η ελεύθερη βούληση επρόκειτο να βασίζεται σε νοήμονα εκλογή. Δεν φτιαχτήκαμε ώστε να είμαστε σαν άβουλα ρομπότ που δεν έχουν διάνοια. Ούτε δημιουργηθήκαμε για να ενεργούμε από ένστικτο, όπως δημιουργήθηκαν τα ζώα. Αντίθετα, ο θαυμαστός μας εγκέφαλος σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εργάζεται σε αρμονία με την ελευθερία εκλογής που έχουμε.
Το Καλύτερο Ξεκίνημα
7, 8. Ποιο θαυμάσιο ξεκίνημα έδωσε ο Θεός στους πρώτους μας γονείς;
7 Κάτι που φανερώνει πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Θεός είναι το γεγονός ότι αυτά που δόθηκαν στους πρώτους μας γονείς, στον Αδάμ και στην Εύα, μαζί με το δώρο της ελεύθερης βούλησης, ήταν όλα όσα θα μπορούσε κάποιος λογικά να επιθυμεί. Τέθηκαν σε ένα μεγάλο παράδεισο που έμοιαζε με πάρκο. Απολάμβαναν υλική αφθονία. Είχαν τέλειο νου και τέλειο σώμα, και επομένως δεν επρόκειτο να γεράσουν ή να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν—θα μπορούσαν να ζουν για πάντα. Θα αποκτούσαν τέλεια παιδιά τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επίσης ευτυχισμένο, αιώνιο μέλλον. Και ο αυξανόμενος πληθυσμός θα είχε την ικανοποιητική εργασία να μετατρέψει τελικά ολόκληρη τη γη σε παράδεισο.—Γένεσις 1:26-30· 2:15.
8 Σχετικά με αυτά που είχαν δοθεί, η Αγία Γραφή αναφέρει: «Είδεν ο Θεός πάντα όσα εποίησε· και ιδού, ήσαν καλά λίαν». (Γένεσις 1:31) Η Γραφή λέει επίσης για τον Θεό: «Τα έργα αυτού είναι τέλεια». (Δευτερονόμιον 32:4) Ναι, ο Δημιουργός έδωσε στην ανθρώπινη οικογένεια ένα τέλειο ξεκίνημα. Δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Πόσο πολύ έδειξε ότι ενδιαφέρεται ο Θεός!
Ελευθερία Μέσα σε Όρια
9, 10. Γιατί πρέπει να ρυθμίζεται κατάλληλα η ελεύθερη βούληση;
9 Μήπως, όμως, ο Θεός είχε σκοπό να μην υπάρχουν όρια στην ελεύθερη βούληση; Φανταστείτε μια πόλη με μεγάλη κίνηση, όπου δεν υπάρχουν καθόλου κυκλοφοριακοί νόμοι, όπου ο καθένας μπορεί να οδηγεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και με οποιαδήποτε ταχύτητα. Θα θέλατε να οδηγείτε υπό τέτοιες συνθήκες; Όχι, επειδή θα υπήρχε κυκλοφοριακή αναρχία και αυτή σίγουρα θα προξενούσε πολλά ατυχήματα.
10 Το ίδιο ισχύει και με το δώρο της ελεύθερης βούλησης που έχει δώσει ο Θεός. Απεριόριστη ελευθερία θα σήμαινε αναρχία στην κοινωνία. Χρειάζεται να υπάρχουν νόμοι που να κατευθύνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο Λόγος του Θεού λέει: «Να φέρεστε ως ελεύθεροι άνθρωποι και ποτέ να μη χρησιμοποιείτε την ελευθερία σας ως δικαιολογία για πονηρία». (1 Πέτρου 2:16, Η Βίβλος της Ιερουσαλήμ [The Jerusalem Bible]) Επομένως, ο Θεός θέλει να ρυθμίζεται η ελεύθερη βούληση για το κοινό καλό. Σκοπός του ήταν να έχουμε, όχι απόλυτη ελευθερία, αλλά σχετική ελευθερία, που να υπόκειται στην ισχύ του νόμου.
Τίνος τους Νόμους;
11. Τίνος τους νόμους είμαστε σχεδιασμένοι να υπακούμε;
11 Τίνος τους νόμους είμαστε σχεδιασμένοι να υπακούμε; Ένα άλλο μέρος του εδαφίου 1 Πέτρου 2:16, Η Βίβλος της Ιερουσαλήμ, δηλώνει: «Είστε δούλοι του Θεού και κανενός άλλου». Αυτό δεν σημαίνει καταπιεστική δουλεία, αλλά, αντίθετα, σημαίνει ότι σχεδιαστήκαμε ώστε να είμαστε πλήρως ευτυχισμένοι όταν υποτασσόμαστε στους νόμους του Θεού. (Ματθαίος 22:35-40) Οι νόμοι του, περισσότερο από οποιουσδήποτε νόμους που επινόησαν οι άνθρωποι, παρέχουν την καλύτερη κατεύθυνση. ‘Εγώ είμαι Ιεχωβά ο Θεός σου, ο διδάσκων σε δια την ωφέλειάν σου, ο οδηγών σε δια της οδού δι’ ης έπρεπε να υπάγης’.—Ησαΐας 48:17.
12. Ποια ελευθερία εκλογής έχουμε μέσα στα όρια των νόμων του Θεού;
12 Ταυτόχρονα, όμως, οι νόμοι του Θεού επιτρέπουν μεγάλη ελευθερία εκλογής μέσα στα όριά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ποικιλία, πράγμα που κάνει την ανθρώπινη οικογένεια συναρπαστική. Σκεφτείτε τα διαφορετικά είδη τροφής, ενδυμασίας, μουσικής, τέχνης και κατοικίας που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ασφαλώς προτιμούμε να μπορούμε να διαλέξουμε σε τέτοια ζητήματα παρά να έχουμε κάποιον άλλον που να αποφασίζει για εμάς.
13. Σε ποιους φυσικούς νόμους πρέπει να υπακούμε για το δικό μας καλό;
13 Επομένως δημιουργηθήκαμε να είμαστε πλήρως ευτυχισμένοι όταν υποτασσόμαστε στους νόμους του Θεού οι οποίοι διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτό είναι παρόμοιο με το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από τους φυσικούς νόμους του Θεού. Λόγου χάρη, αν αγνοήσουμε το νόμο της βαρύτητας και πηδήξουμε από ένα ψηλό μέρος, θα τραυματιστούμε ή θα σκοτωθούμε. Αν αγνοήσουμε τους εσωτερικούς νόμους του σώματός μας και σταματήσουμε να τρώμε φαγητό, να πίνουμε νερό ή να αναπνέουμε αέρα, θα πεθάνουμε.
14. Πώς γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν δημιουργήθηκαν για να είναι ανεξάρτητοι από τον Θεό;
14 Όσο σίγουρο είναι ότι δημιουργηθήκαμε με την ανάγκη να υποτασσόμαστε στους φυσικούς νόμους τού Θεού, τόσο σίγουρο είναι ότι δημιουργηθήκαμε με την ανάγκη να υποτασσόμαστε στους ηθικούς και κοινωνικούς νόμους του Θεού. (Ματθαίος 4:4) Οι άνθρωποι δεν δημιουργήθηκαν για να είναι ανεξάρτητοι από τον Κατασκευαστή τους και εντούτοις να είναι ευτυχισμένοι. Ο προφήτης Ιερεμίας λέει: «Του περιπατούντος ανθρώπου δεν είναι το να κατευθύνη τα διαβήματα αυτού. Κύριε, παίδευσόν με [Διόρθωνέ με, Ιεχωβά, ΜΝΚ]». (Ιερεμίας 10:23, 24) Έτσι, από κάθε άποψη οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν να ζουν υπό την κυριαρχία του Θεού, όχι τη δική τους.
15. Θα ήταν βάρος για τον Αδάμ και την Εύα οι νόμοι του Θεού;
15 Η υπακοή στους νόμους του Θεού δεν θα ήταν βάρος για τους πρώτους μας γονείς. Αντίθετα, θα συνέβαλλε στην ευημερία τη δική τους, καθώς και ολόκληρης της ανθρώπινης οικογένειας. Αν το πρώτο ζευγάρι είχε μείνει μέσα στα όρια των νόμων του Θεού, όλα θα είχαν πάει καλά. Στην πραγματικότητα, εμείς τώρα θα ζούσαμε σε ένα θαυμάσιο παράδεισο ευχαρίστησης ως μια αγαπημένη, ενωμένη ανθρώπινη οικογένεια! Δεν θα υπήρχε ούτε πονηρία ούτε παθήματα ούτε θάνατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου