Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Βρυούλων Παντελεήμων “Η συγχώρηση του Θεού εξαρτάται από τη συγχώρηση των ανθρώπων”


ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO | Βρυούλων Παντελεήμων "Η συγχώρηση του Θεού εξαρτάται από τη συγχώρηση των ανθρώπων"
Τη σημασία της συγχώρησης τόνισε στην ομιλία του κατά την αρχιερατική θεία λειτουργία την Κυριακή της Τυρινής ο μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων από τον ναό του αγίου Χαραλάμπους Συκεών Θεσσαλονίκης όπου ιερούργησε.
“Όταν ο Θεός τονίζει πως, αν δεν συγχωρήσετε τους ανθρώπους, δεν θα σας συγχωρήσει ο Θεός, αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι η συγχώρηση του Θεού εξαρτάται από τη συγχώρηση του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του”, ανέφερε συγκεκριμένα ο μητροπολίτης Βρυούλων, καταλήγοντας πως “αν δεν συγχωρούμε, δεν θα συγχωρεθούμε από τον Θεό”.
Ο κ. Παντελεήμων μίλησε ακόμη για “το μεγάλο αμάρτημα της υποκρισίας”. “Δυστυχώς ο άνθρωπος αρέσκεται στο να φαίνεται αυτός που δεν είναι και απέναντι του εαυτού του και απέναντι του Θεού. Ο καρνάβαλος που σήμερα βλέπουμε στους δρόμους δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο άνθρωπος που θέλει να γλυτώσει από την καθημερινή υποκρισία μέσα στην οποία ζει”, υπογράμμισε.
Επίσης, ο μητροπολίτης Βρυούλων μετέφερε στο εκκλησίασμα τα λόγια του αείμνηστου μητροπολίτη Χαλκιδώνος Μελίτωνα που έλεγε ότι “ο άνθρωπος ζητά να λυτρωθεί από την υποκρισία υποκρινόμενος. Ο καρνάβαλος, που όλοι κατηγορούν, είναι στην ουσία ο ειλικρινέστατος των υποκριτών”.
Κλείνοντας τον λόγο του, ο κ. Παντελεήμων επισήμανε πως είναι ιδιαίτερο χρέος της Εκκλησίας “να σταθεί κοντά στον σύγχρονο άνθρωπο και να του μιλήσει για την εν Χριστώ μεταμόρφωση που οδηγεί στην ελευθερία και τη λύτρωση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου