Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

3. Η Ανάσταση και το μεσιτικό έργο του Χριστού

3. Η Ανάσταση και το μεσιτικό έργο του Χριστού
Τι πιστεύουμε - Το Σύμβολο Της Πίστεως
Όλα αυτά που λέει το Ευαγγέλιο είναι καλά, αλλά ποιος μπορεί να τα κάνει; Ποιος μπορεί να υπακούσει το Ευαγγέλιο; Δεν αμφιβάλω ότι ήρθε ο Χριστός στη γη, αλλά είναι δυνατόν να τον ακολουθήσω πραγματικά; Από που και από ποιον θα βρω τη δύναμη για να κάνω όσα λέει ο Χριστός; Τελικά μου φαίνεται ότι το ζήτημα είναι πολύ δύσκολο.
Σαν πολύ δύσκολο φαίνεται, γιατί δεν έχουμε σταθεί για να δούμε πως έχουν τα πράγματα.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι το Πάσχα. Ποιος δεν αισθάνεται χαρά τη στιγμή που ακούγεται η χαρμόσυνη φωνή “Χριστός Ανέστη” και σαν αντίλαλος το “Αληθώς Ανέστη”. Γιατί αυτός ο χαιρετισμός προκαλεί τόση χαρά σε όλους μας; Επειδή απλούστατα, ο Θεάνθρωπος αναστήθηκε από τους νεκρούς, “θανάτω θάνατον πατήσας”.
Έπρεπε να σταυρωθεί ο Χριστός, έπειτα έπρεπε να ταφεί, αλλά έπρεπε και να αναστηθεί “τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς”. Η ανάσταση του Χριστού είναι το σπουδαιότερο γεγονός που συνέβη ποτέ.
Σε αυτό το σημείο δημιουργείται ακόμη μια απορία. Κανένας Χριστιανός δεν αμφιβάλλει ότι η ανάσταση του Χριστού είναι ένα πραγματικό γεγονός. Το Σύμβολο της Πίστεως περιγράφει την ανάσταση με τα εξής λόγια: “Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας γραφάς. Και ανελθόντα εις τους ουρανούς...” Αλλά τι κάνει άραγε ο Χριστός εκεί που πήγε; Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Χριστό να είναι είτε στην αγκαλιά της παρθένου είτε πάνω στον σταυρό, αλλά χρειάζεται να καταλάβουμε ότι τώρα έχει μια άλλη θέση, ένα άλλο έργο. Το Σύμβολο της Πίστεως αφού αναφέρει ότι ο Χριστός ανελήφθηκε, προσθέτει: “Και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός”.
Τι εννοεί όμως όταν αναφέρει ότι ο Χριστός κάθεται στα δεξιά του Πατρός; Γιατί κάθεται εκεί, τι κάνει; Το ότι ο Χριστός κάθισε στα δεξιά του Πατέρα έχοντας κάποιο λειτούργημα σημαίνει ότι έγινε ο μεσίτης μας. Έγινε μεσίτης μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων. Δεν βρίσκεται κανένας άλλος που να έχει το δικαίωμα και το λειτούργημα να μεσιτεύει για εμάς.
Το όνομα του Χριστού είναι μοναδικό σε όλο το σύμπαν γιατί ο Χριστός είναι ο μόνος μεσίτης. Από την στιγμή που αναλήφθηκε στον ουρανό μέχρι σήμερα βρίσκεται στα δεξιά του Πατέρα, κάτι που σημαίνει ότι η πόρτα της σωτηρίας είναι ακόμη ανοικτή.
Δεν θα μεσιτεύει όμως για πάντα. Δεν θα είναι πάντοτε συνήγορος των αμαρτωλών. Πολλοί δυστυχώς θα βρεθούν στην θέση που βρέθηκε η κυρία της παρακάτω ιστορίας. Υπήρχε κάποτε μια κυρία που είχε μια σοβαρή υπόθεση και ο συνήγορος την προέτρεπε να ασχοληθεί για την επίλυσή της πριν να είναι αργά. Αυτή όμως αδιαφορούσε και δεν έδινε σημασία στις προειδοποιήσεις του. Ξαφνικά μια μέρα έλαβε μια ειδοποίηση ότι είχε οριστεί μια ημερομηνία για την εκδίκαση της. Την ώρα της δίκης πήγε στο δικαστήριο αλλά παραδόξως ο συνήγορος της ήταν στην θέση του δικαστή. Ο δικαστής απευθυνόμενος σε αυτή της είπε: “Πριν ήμουν ο συνήγορος σας, αλλά τώρα είμαι ο κριτής σας”.
Σήμερα ο Χριστός είναι ο μεσίτης μας, αλλά δεν θα είναι για πάντα. Κάποια μέρα θα γίνει ο κριτής μας. Σήμερα μεσιτεύει μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων, και ο Θεός δέχεται να τον πλησιάσουμε μόνο μέσω του Υιού του. Σήμερα μεσιτεύει και ζητάει να τον δεχθούμε ως τον δικό μας μεσίτη. Δεν υπάρχει άλλος που μπορεί να μεσιτεύσει για μας. Δεν μπορεί να μεσιτεύσει κάποιος άγγελος, ούτε κάποιος άνθρωπος, κάποιος άνδρας ή κάποια γυναίκα. Δεν μπορεί ο καλύτερος φίλος μας, δεν μπορεί ο αγιότερος άνθρωπος του κόσμου. Από όλα τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν πεθάνει δεν βρίσκεται ούτε ένας που μπορεί να εκπληρώσει αυτή την αποστολή.
Η χάρη όμως του Θεού βρήκε τον τρόπο. Ο Θεός έγινε άνθρωπος και σήμερα ο Θεάνθρωπος Χριστός μεσιτεύει για κάθε έναν που του ζητάει να γίνει ο μεσίτης του. Του έχεις άραγε ζητήσει να γίνει και δικός σου μεσίτης;
Μπορεί κάποιος να βρει τον μεσίτη και συνήγορο οποιαδήποτε στιγμή τον χρειαστεί; Όταν όλα είναι σκοτεινά, όταν αισθανόμαστε ότι όλοι μας έχουν εγκαταλείψει, Εκείνος θα έρθει να μας βοηθήσει μόλις του το ζητήσουμε. Δεν έχει σημασία αν είναι μέρα ή νύχτα, χειμώνας ή καλοκαίρι, αρκεί να κάνουμε ένα μεγάλο τάμα και Αυτός θα μας ακούσει. Το τάμα που περιμένει από εμάς είναι το τάμα της καρδιάς μας! Σήμερα μεσιτεύει ακόμη ο Χριστός, αλλά έως πότε; Καιρός είναι να γίνει και δικός σου μεσίτης, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να σου δώσει μια νέα καρδιά και μια νέα ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου